Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2008 23:04 - Правила на ресторантския етикет
Автор: snowyfluff Категория: Други   
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове:
0



Ресторантът като начин на употреба
tia.bg

Посещението на ресторант за някои е напълно обичайно събитие, но за други е отговорно мероприятие. Но и едните, и другите трябва да знаят някои елементарни правила, за да не изпаднат в неловко положение. Предлагаме ви 9 акцента от ресторантския етикет, които могат да ви бъдат от полза при всички случаи - както служебни, така и лични.

------------------------------------------------------------------------------------

1. Избор на кухнята
Всеки от нас си има индивидуални кулинарни пристрастия. Погрижете се да разберете предварително каква кухня предпочита вашият придружител: суши, италианска пица или ирландски пъб. Много неловко ще се почувствате, ако сте поканили на сръбска скара човек, който е вегетарианец.
2. Познаване на тънкостите
Ако срещата ви е по-скоро от делови характер, от личен опит вие трябва да знаете коя маса да изберете и да можете да ориентирате събеседника си в менюто - добре е да познавате вкусовите качества и цената на ястието.
3. Атмосферата
Не забравяйте, че това е най-важното за отличното прекарване на вечерта. Възрастният човек например едва ли ще оцени високата музика - той ще се почувства по-добре в една по-спокойна и отпускаща обстановка. Ако не се познавате предварително със събеседника си, на базата на своите познания, преценете какво впечатление ще си изгради той за съответния ресторант.
4. Сметката
Старайте се да не поръчвате твърде скъпи ястия или обратното - твърде евтини. Добре е първо да поръча този, който кани, за да може поканеният да се ориентира какво може да си позволи. Предварително (а не пред сервитьора) изяснете кой ще плати. След приключването на вечерята този, който е поканил, моли за сметката. Най-достойният вариант е мъжът да плати вечерята. Жената може да плати за себе си, като напомни на сервитьора какво си е поръчвала. На мъжа се носи отделна сметка. Правилно е той да плати алкохолните напитки. В повечето страни е приета бакшишът да съставлява 10-15% от направената сметка.
5. Закъснението
Закъсняването никак не е красиво. Според правилата на етикета, мъжът трябва да дойде пръв и да уточни със сервитьора свободните места. Но често мъжът, попаднал в задръстване или забавил се на работното си място, закъснява. В този случай той трябва да уведоми дамата да влезе в ресторанта и да си поръча нещо, докато го чака.
6. Гардеробът
Мъжът, а не гардеробиерът, трябва да помогне на дамата да си свали или облече палтото. Пред огледалото дамата може да си оправи прическата. Но гримирането, оправянето на чорапите и сресването на косата може да става само в дамската тоалетна.
7. Пушенето
Основното правило е следното: може да се пуши там, където има пепелник. Ако до вас седи човек, който не пуши, старайте се да не палите нова цигара в момента, когато той пристъпва към следващото си ястие. А в обратната ситуация, ако не ви пречи цигареният дим, сами предложете на събеседника си да си запали цигара. Недопустимо е влизането в ресторант със запалена цигара.
8. Обноските
Въпреки че жената влиза първа в залата, мъжът трябва да забърза крачката си и да я изпревари, за да й отмести стола. Той може да предложи на дамата да си избере място. За най-удобни се смятат местата с лице към входа, ако сте в центъра на салона или с лице към салона, ако сте до стената.
9. Дрехите
Ако посещението на ресторант е тържествено за вас събитие, разбира се, вие трябва да сте облечени подобаващо. Това не означава, че трябва да сте сковани в неудобни дрехи. Дрехите трябва да бъдат съвременни и избрани с вкус. Ако до късно сте били на работа и нямате време за преобличане у дома, не се тревожете: вие се нуждаете само от нов грим и някакъв аксесоар. Развлеченият пуловер или поизносената пола няма да направят добро впечатление, затова се погрижете още от сутринта да облечете нещо по-стилно. Всичко зависи от това в каква светлина искате да се представите на събеседника си.



Тагове:   етикет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: snowyfluff
Категория: Забавление
Прочетен: 73073
Постинги: 19
Коментари: 8
Гласове: 128
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031